Tuhat seitsekümmend neli


Nii nagu hallitus ei tule kunagi prahvakaga läbi seina ega murenda müüre mõne sekundi jooksul, ei toimu ka “muutus turul” kohe ja kiiresti. Blogimaailma/suusõnalisi arvamusi jälgides näib, et reisikirjadest ja autobiograafiatest (ning, mis seal salata, luulest) hakkab turul nüüd tasahilju kõrini saama. Teiste sõnadega on seinale ilmunud hallid täpid, mis vaikselt, kuid visalt on laienemas üle kogu seina.
Muutused on vajalikud ja tervendavad, eriti siis, kui mõistetakse nende põhjusi. Kirjastused eksivad kohati klassikalise loogikavea otsa: väide 1 – autobiograafia või reisikiri on hea žanr; väide 2 – prominent X või rändur Y on kirjutanud vastava teose; järeldus – see teos peab olema hea. Tulemuseks on küllastus. Neid biograafiaid ja reisikirju on nii palju, et turu kriitiline mass on juba loobumas. Kui varem oleks “Minu Ahvenamaa” või “Telepoiss: Terve elu tähtede all” kõlanud põnevalt, siis nüüd ei müüks sellised teosed ilmselt enam nii edukalt. Äkki kuluks ära paus või kursimuutus…

  1. #1 by Jüri on January 19, 2010 - 22:07

    kui tohib arvamust avaldada siis mind pole reisikirjad kunagi huvitanud. st. on huvitanud ainult juhul kui inimesel on reisiga mingi äkilisem point – nagu heyerdahlil oma trippidega või sellel prantsuse kutil kes sõitis üksi päästepaadiga üle atlandi, söömata ivagi kaasavõetud toitu.
    luulest on turul alati kõrini olnud ja biograafiate veaks on see, et isegi põnevate inimeste kohta kirjutavad surmigavad kirjutajad :)

  2. #2 by Mario on January 21, 2010 - 11:52

    Reisikirjade osas nõustun – niisama kirjeldus sellest, kuidas ma Pariisis käin, on huvitav vaid kahel põhjusel: 1) tegemist on ilukirjandusega 2) tegemist on äkilisema poindiga.

    Luulel on oma nišš olemas, aga praegu on seegi minu arust üleküllastunud (kes siin hetkel räägivad, eks ole, aga ikkagi).

    Biograafiaid võiks ju vabalt lugeda, kuid lisaks igavatele kirjutajatele tekib kohati ka tunne, et “kuule, kallikene, oota veel paarkümmend aastat, enne kui oma elust hakkad pajatama”. Muidu on Eestis varsti sama efekt nagu Inglismaal, kus 18-aastane Wayne Rooney “andis välja” oma eluloo.

Comments are closed.

Egokulturism is using WP-Gravatar