Tuhat kolmkümmend kaks


Mul ei ole lume ja talve vastu midagi, aga tänasest näib algavat see pikk, must ja ligane aeg, mida varem oleks nimetatud hilissügiseks, kuid praeguse soojenenud kliima tingimustes kannab juba nimetust “talv”. Meie esivanemad müttasid muidugi sajameetriste hangede vahel ja tavaliselt oli jõuludeks temperatuur vähemalt viiskümmend alla nulli, aga isegi kui liialdused maha võtta, on selge, et varem ohtra lume ja külmaga seonduv aastaaeg tuleb nüüd ümber defineerida.
Pakun välja, et edaspidi on eesti keeles küll endiselt neli hooaega, aga väikeste muutustega – kevad, suvi, sügis, ja sülv. Sülv on selline pime, veniv ja porine ajastu, mille jooksul toimub kunagi ka talv, valge lume ja külmakraadidega periood. Sülv algab kusagil oktoobri lõpus (varem, kui ei vea), kestab umbes aprilli keskpaigani (vähem, kui veab) ja seda iseloomustab ennekõike valguse puudumine ja napilt üle nulli jääv temperatuur. Sülva peletamiseks juuakse palju alkoholi ja kakeldakse poodide avamisel. Häid sülvi kõigile!

  1. #1 by jonas on November 9, 2009 - 11:05

    kliima soojenemise kohta peaks olema laupäevases arteris pikk ja hea lugu. ma pole ise jõudnud veel lugeda, aga kiidetakse.

Comments are closed.

Egokulturism is using WP-Gravatar